četvrtak, 21. prosinca 2017.

DOMACI KOMPOT OD SLJIVA BEZ KONZERVANSA



Evo ga,savrsen a domaci,bez konzervansa..Obozavam ga jesti u zimske dane,mozete ga servirati uz neki desert ili moze posluziti kao zamjena za desert..

POTREBNO :

5 kg sljiva za pakovanje 10 galona

secer

voda

PRIPREMA:

Sljive oprati,odstraniti kostice i izrezati na cetvrt. Kada smo izrezali sljive,puniti gaalone ali ne pretrpavati,ostaviti malo prostora kako bi mogli ubaciti secer i napuniti vodu.
Kada smo napunili galone u svaki galon ubaciti po cetiri kasike secera ( moze i vise ko voli da je bas slatko ) za mene je sasvim dovoljno 4 kasike i napuniti galone hladnom vodom tako da sljive potope u vodu.
Potom galone dobro zatvorimo sa odgovarajucim poklopcima da ne udje zrak u galone.
U veliku serpu ili lonac zavisi sta imate poredati galone i sipati vodu u serpu sve dok galoni sa sljivama ne potope u vodu,prekriti galone sa krpom i staviti na vatru da kuhaju.
Ja sam redala u dvije serpe jer nisam imala veliki lonac za sve galone,a prije se i skuha u dvije serpe.
Kada voda prokljuca ostaviti galone u vodi da kuhaju jos 10-15 minuta. Potom skinuti serpe sa vatre i ostaviti da ohladi,kada voda ohladi izvaditi galone iz vode i pospremiti ih na hladno i mracno mjesto.

Vas kompot od sljiva je gotov... Samo preostaje da cekate zimske dane i uzivate u ukusu.. Da napomenem.. kompot se moze jesti i odmah,znaci samo sacekate da prenoci tj. da se dobro ohladi i bar jednu noc bude na mracnom i hladnom mjestu  i onda mozete otvoriti galon.

Ja sacekam da odstoji do zimskih dana i tek tada ga konzumiram uz neku dobru strudlu.. Ili kada se zazelim sljiva,samo otvorim svoj kompot jer tako bude ukusan kao da jedes friske sljive tek ubrane..
Da vam jos napomenem da je bolje praviti kompot kada su sljive manje zrele, jer nece se rasuti i kada budete jeli kompot biti ce isto tako cvrste kao i  kada su friske...

To bi bilo to... Nadam se da sam vam uspjela pojasniti i da cete i vi pokusati napraviti svoj kompot od sljiva ili od nekog drugog voca, zavisi sta vise volite. Na isti nacin se pravi kompot od breskve,kruske,kajsije ili nekog drugog voca koje je vama omiljeno..

PRIJATNO...

Nema komentara:

Objavi komentar