četvrtak, 21. prosinca 2017.

JABUKOVACA OD DOMACIH JUFKI











Ovo je meni omiljena pita od jabuka,a takodjer i mojim ukucanima..
svaki put se vesele kad je spremam,a imaju i razloga jer je presocna i preukusna...mmm

Sastojci:
1 kg nakiselih jabuka
1 mala  soljica griza
150 gr secera
1 vanilin secer
malo cimeta ko je ljubitelj ( ja stavim jednu malu kasicicu )
100 gr margarina
malo ulja

Za jufku:
1 jaje
1 solja mlijeka
1 solja ulja
topla voda ( dodati koliko je potrebno da se ukuha jufka )

Agda:
1 kg secera
1 litra vode
1 limun izrezan na kriske

PRIPREMA:

Umutiti 1 jaje u dubljoj posudi,dodati mlijeko,ulje i vodu i ukuhati jufku.Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 10 min.
Jabuke oguliti,narendati i dodati secer,griz,vanilin secer i cimet.Sve to pomijesati i ostaviti da malo smeksa.Jufku razviti i namastiti,smjesu od jabuka redamo po jufci i urolamo jufku tako sto vucemo carsaf prema sebi. Kada urolamo do pola jufke,sijecemo u trake i redamo u tepsiju,najbolje je uzeti cetvrtastu tepsije zbog lakseg slaganja. Ponovimo postupak jos jednom dok ne napunimo tepsiju,isijecemo pitu na kockice kao baklavice i prelijemo sa rastopljenim margarinom i malo ulja.
Rernu zagrijati na 200 *C i peci pola sata dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Priprema agde:

Odvojiti 1 solju secera od 1 kg i proprziti da dobijemo zlatnu boju,kada smo proprzili secer dodamo 1 litru vode i ostatak secera i isjeci 1 limun na kriske. Kuhati agdu pola sata.
Kada je pita pecena izvaditi iz rerne i preliti je agdom,ide vrela pita vrela agda. Ponovo vratiti pitu u rernu dok ne upije svu agdu.
Kada izvadimo pokrijemo tepsijom dok se ne ohladi.. i to bi bilo to.
Meni je najbolja kada je vruca,a isto je lijepa i kada potpuno ohladi.

PRIJATNO...



Nema komentara:

Objavi komentar