Sastojci:
500 gr jufke
1 kg jabuka
150 gr oraha mljevenih ili sjeckanih
150 gr mljevenog keksa
100 gr suhih grozdica
200 gr secera
100 gr margarina
Agda:
500 gr secera
500 ml vode
1 vanilin secer
Priprema:
1. Jabuke oguliti,zatim narendati i staviti u jednu vecu posudu.Dodati mljevene ili isjeckane orahe ( zavisi po zelji ) Dodati mljeveni keks,grozdice i secer i sve zajedno izmijesati.
2. Margarin istopiti na vatri,zatim u pleh velicine 30x40 cm redati po dvije jufke zatim preliti margarinom i posuti smjesom koju smo prethodno pripremili. Nastaviti tako redati jufke i posipati sve dok ne istrosimo cijelu smjesu i jufke. Ostaviti malo margarina da mozemo preliti odozgo po jufci prije stavljanja u rernu.
3. Pitu isjeci na kocke a rernu zagrijati na 200 *C i peci pitu pola sata.
4. Secer za agdu malo proprziti zatim dodati vodu i vanilin secer i kuhati oko pola sata,dok se agda malo ne zgusne.
5. Kada je pita pecena izvaditi iz rerne i zaliti je vrelom agdom. Pokriti i ostaviti da se ohladi.
To bi bilo to,ostaje samo da uzivate u svakom zalogaju.
Ova pita moze biti i zamjena za baklavu ili super brzi desert kada vam dolaze neocekivani gosti,jerr se brzo priprema.
Preostaje vam samo da isprobate jer necete se pokajati..
PRIJATNO...
Nema komentara:
Objavi komentar