ponedjeljak, 26. veljače 2018.

CC KROFNICE ILI AMERICKE KROFNICE


Ove krofne su dobile naziv od moje kcerke,prema njenim molbama sam ih pravila jer kada smo bili na moru svaki dan bi jeli takozvane " CC KROFNICE". Tako kad god ih zazeli mama joj sprema krofnice. Naravno nisu bas identicne kao sto su bile na moru ali sam se potrudila da budu bar slicne kao te "CC KROFNICE " koje ona obozava...

Sastojci:

500 gr basna

1 jaje

500 ml mlijeka

2 kasike ulja

2 supene kasike secera

1 mala kasicica soli

20 gr suhog kvasca

ulje za pziti

cokolada ili krem za preliv

Piprema:

1.  U posudu staviti brasno,kvasac.secer,sol i izmijesati a mljijeko zagrijati i dodati ulje a potom zamijesiti fino tijesto.

2.  Tijesto pokriti i ostaviti da fino naraste otprilike oko sat vremena.

3.  Kada je tijesto naraslo pemijesiti ga jos jednom i podijeliti ga na tri dijela. Uzeti jedan dio tijesta i razviti ga oklagijom,posipati tijesto brasnom da ne lijepi za oklagiju. Razviti ga tako da bude debljine odprilike oko 2 cm.

4.  Tijesto iskruziti nekom casom ili soljicom za kafu omjer oko 3-4 cm,a potom svaku od njih ponovo iskruziti u sredini,ja sam uzela cep od flase i on mi je pomogao da dobijem odprilike slican oblik kao CC krofnice.

5.  Postupak ponoviti jos dva puta isto tako sa ostatkom tijesta,kada smo pripremili sve krofnice poredati ih po tasni koju smo posuli brasnom da nam ne zalijepe. Ostaviti ih tako jos oko 15 min da malo narastu.

6. Kada su krofnice spremne za przenje,u duboku serpu uliti ulje i ostaviti da se dobro zagrije. Kada je ulje zagijano staviti krofnice da dobiju zlatnu boju sa jedne strane a potom ih preokrenuti sa druge strane da isto tako dobiju zlatnu boju.

7.  Kada ispecemo sve krofnice uvaljamo ih u secer u prahu a potom preliti sa cokoladom ili kremom. Ja razgijem krem i prelijem preko krofnica,a mozete ih ukrasiti po vasoj zelji.
Npr. jednu stranu utapati u cokoladu i posipati sarenim mrvicama.

Kako god vjeujem da ce biti odlicne,,,,

PRIJATNO...

Nema komentara:

Objavi komentar