Ova torta je omiljena u mom domu,a moze da bude i vasa ako ste ljubitelji bronhi karamela...
Jednostavna je za napraviti, a tako je osvezavajuca i ukusna da ce svaki gost da vam trazi recept...
Sastojci:
KORA:
8 bjelanjaka
prstohvat soli
8 kasika secera
4 kasike brasna
1 kasika gustina
2 kasike kakao
2 kasicice sirceta
FIL:
500 ml mlijeka
100 gr. bronhi karamela
8 zumanaca
2 pudinga od vanilije
200 ml slatke pavlake
100 gr maslaca ili margarina
100 gr cokolade za kuhanje
Priprema:
1.
U 400 ml mlijeka staviti bronhi karamele,kuhati na tihoj vatri dok se karamele ne otope.
2.
Sjediniti zumanca,puding i ostatak mlijeka i sve to dodati u prokuhano mlijeko sa vec istopljenim karamelama.Skuhati fil odnosno mijesati sve dok ne dobijemo finu glatku smjesu.
3.
Skloniti fil sa vatre i ostaviti da se ohladi,kada se fil ohladio dodati maslac i prethodno umucenu slatku pavlaku.
4.
Fil podijeliti na dva dijela,u jedan dio dodati otopljenu cokoladu a drugi dio ostaje zut.
5.
Koru pripremiti tako sto bjelanjke umutimo sa prstohvatom soli a zatim postepeno dodati secer i mutiti dok ne dobijemo cvrst sam.
6.
Lagano umijesati brasno i gustin, a zatim dodati sirce i takodjer lagano umijesati.Smjesu podijeliti na dva dijela,u jedan dio mozete dodati kakao.
7.
U pleh velicine 30x40 obloziti papirom za pecenje i sasuti jedan dio u pleh,peci na180*C 10-12 min.Kada je kora pecena izvaditi da se hladi i ponoviti postupak jos jednom sa drugom korom.
8.
Redoslijed slaganja torte ide ovako:svijetla kora,tamni fil,zatim tamna kora pa svijetli fil.Tortu mozete ukrasiti po zelji,preko mozete staviti slag kremu od cokolade...
To bi bilo to,nadam se da ce vam se svidjeti..
PRIJATNO...
Nema komentara:
Objavi komentar