- 1 kasika masti
- po jedan prstohvat soli i secera
- 1 limun
- 2 dcl hladne vode
- 2 jajeta
- 2 zumanceta
- 650-700 gr mekog brasna
- 200-250 gr sljiva
- prah secer sa vanilom
PRIPREMA:
Uzeti vanglicu za mijesanje pa u nju sipati 1 veliku kasiku masti ( punu kasiku do vrha kao da sipate secer a ne mast ), pstohvat soli, prstohvat secera, sok i koru od jednog limuna, 2 dcl hladne vode, 2 cijela jajeta i 2 zumanceta. Sve to malo propustiti kroz prste pa dodati oko 700 gr mehkog mijelog brasna.
Kolicina brasna naravno zavisi od velicine jaja i limuna a i vise sklnosti ka alkoholu, ali kao sto je vec dobro poznato, tijesto ne smije da se lijepi za ruke. Tijesto mijesiti jedno pet minuta kako bi proradio gluten iz brasna i kako bi postalo mehko, glatko i elasticno. Prekriti ga cistom suhom krpom i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena da odmori.
U medjuvremenu pripremiti salo: bitno je da je sa njega skinuta opna i uklonjune sve one sitne crvene ice. Mozete ga samljeti na masini za meso, u multipraktiku ( par puta ga odvjiti od stranica ) ili ciniju sa salom i viljuskom uvaliti muzu u ruke s napomenom da mora da umuti tako dobro salo da bude pjenasto i lahko mazivo.
Kada je tijesto odmorilo razviti ga u pravougaonik debljine oko 1/2 centimetra. Ravnomjerno ga premazati tankim slojem sala i poceti s preklapanjem.
Prvo duzu stranu preklopiti do pola, pa premazati opet salom. Onda krace strane presaviti do pola i premazati tankim slojem sala.
Na kraju prekllopiti tijesto kao knjigu i staviti ga na malo pobrasnjen tanjur, prekriti krpom i ostaviti u frizider da odmori 1 sat. Sve ovo ponoviti jos dva puta - tijesto dakle, treba da bude premazano 3 puta i treba da odmori 3 sata na hladnom.
Samo sada nije potrebno tijesto razvuci na 5 mm, kako se ne bi upropastili vec napravljeni listici,vec je dovoljno i na tek nesto manje od 1 cm debljine. Kada je istekao i taj treci sat poslije treceg premazivanja, tijesto razviti u pravougaonik i ostrim tankim nozem opkrojiti ga sa svih strana- inace se svi okrajci nece lijepo razlistati.
Iz jednog poteza sjeci tijesto na pravougaonike dimenzije 5 x 7 cm ( kolac je onda taman za dva zalogaja) i na svaki u sredinu staviti jednu kasicicu pekmeza od sljiva ( ili nekog drugog koji volite), pa kolac preklopiti na pola, bez ikakvog pritiskanja, spajanja ili lijepljenja.
Sloziti na pleh oblozen papirm za pecenje, ostavljajuci mjesta izmedju kolaca jer ce prilicno da narastu. Rernu zagrijati na 250 *C. Na dno rerne staviti tanjiric ili malu serpicu s vodom koja ce tokom pecenja kolaca da isparava i tako imitira parnu rernu koja je inace idealna za pecenje svih vrsta lisnatog tijesta.
Kolace stavite da se peku tek kada je rerna dostigla temperaturu. Peku se oko 10-15 minuta, malo da porumene, ako je moguce bez otvaranja rerne ( da se ne bi ohladila, da klaci ne bi "spali", da para ne pobjegne...). Ali zato uvijek mozete da skakucete oko sporeta, gledate kroz staklo da vidite da li su kolacici peceni..
Pecene kolacice ostavite da se ohlade u plehu pa ih pospite prah secerom i vanilom. Tek sasvim hladne mozete da redate jedan na drugi.
Necu vam govoriti da nije dobro jesti vruce tijesto jer me ionako necete poslusati, ali cu vam reci da je kombinacija pekmeza od sljiva, limuna, sala i sljivovice mnogo dobra. Rakija daje neki neobican svjez ukus kolacima, ne osjeca se alkohol samo aroma. Nama djeci nije smetalo, tada ! A ne smeta nam ni sada...
P.S. Pripremjene a nepecene salasnjake mozete zalediti na tacnama a onda ih prenijeti u kutije ili kese. Meni su bolji kada se pre pecenja odlede, mada mogu i diretkno iz zamrzivaca u rernu.
Ne zurite sa pranjem sudja od sala. Uvijek ostatkom namazem ruke i ostavim da koza dobro upije, mozete na ruke navuci stare pamucne carape ili rukavice da ne isflekate sve oko sebe. Odlicno je za one koji muku muce sa suhom kozom ruku. Nakon toga ruke ispirati mlakom vodom, sapun nije potreban..
To bi bilo to, uzivajte u ukusu i mirisu....
PRIJATNO...
Nema komentara:
Objavi komentar