subota, 14. srpnja 2018.
BAKIN SNITE SA MALIM IZMJENAMA NA MOJ NACIN... MMM
SASTOJCI
Za koru :
- 4 bjelanjka
- 160 gr secera
- 1 vanilin secer
- 200 gr przenih mljevenih ljesnjaka
- ribana korica 1 limuna
Za kremu
- 4 zumanjka
- 1 cijelo jaje
- 160 gr secera
- 150 gr cokolade za kuhanje
- 170 gr maslaca
- sok od pola limuna
- 150 ml slatkog vrhnja ( pravo slatko vrhnje, ne biljno )
Za grilaz
- 80 gr ljesnjaka
- 100 gr secera
Glazura
- 125 gr coklade
- 100 ml slatkog vrhnja ( pravo slatko vrhnje )
Priprema
1.
Na tavi isprzite 280 gr ljesnjaka, presipajte ih i zamotajte u kuhinjsku krpu, te ostavite stajati 5-10 minuta. Zatim ih tako zamotane dobro protrljajte kako bi ih ogulili. 2oo gr ljesnjaka sitno sameljite i koristite za koru, a 80 gr ljesnjaka nasjeckajte za grilaz.
2.
Za grilaz otopite secer na laganoj vatri do zlatnozute boje, a zatim mu dodajte nasjeckane ljesnjake, pa ih zajedno sa secerom jos malo proprzite dok se ne povezu. Smjesu isipajte na prethodno nauljeni tanjur i ostavite da se ohladi.
3.
Za koru istucite cvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim mu malo po malo ( dvije po dvije zlice ) mikserom umijesajte secer s vanilin secerom. Na kraju dodajte mljevene ljesnjake i koricu limuna, te ih lagano umijesajte kuhacom. Na veliki lim za pecenje ( dimenzije 32x38 cm ) stavite masni papir, te razmazite smjesu.
4.
Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 170 stupnjava, na drugoj precki odozdo, otprilike 12-15 minuta ( moja kora se pece 13 minuta ). Kod kore vam je najbitnije da se ne smije presusiti. Koru skrz ohladite na limu za pecenje, a tek zatim je okrenite na radnu povrsinu i pazljivo jj odstranite papir. Razrezite je na 4 jednake trake.
5.
Ohladjeni grilaz odvojite od tanjura, 2/3 grilaza sameljite u mlincu za orahe, a ostatak krupnije istucite u muzaru ili stavite u vrecicu i istucite batom za meso.
6.
Za kremu pjenasto izmiksajte zumanjke i cijelo jaje sa secerom, a zatim posudu stavite nad vrucu vodu i tucite na pari dok se lagaano ne pocne gusnuti. U isto vrijeme otopite ckladu na pari, te je dodajte zutoj smjesi i sve zajedno jos tucite na pari dok se ne pcne gusnuti. Cokoladnu smjesu stavite na stranu i ohladite uz vrlo cesto mijesanje. Pjenasto izmiksajte maslac te mu dodajte ohladjenu cokoladnu kremu, sve zajedno dobro izradite, a zatim kremi dodajte sok limuna i mljeveni grilaz. Na kraju jos umijesajte cvrsto tuceno slatko vrhnje.
7.
Trake premazujte kremom ( otprilike 4-5 jusnih zlica na jednu traku), slazite ih jedna na drugu, te kolac premazite kremom izvana i sa strane. Stavite u hladnjak na 1-2 sata da se krema stisne.
8.
Za glazuru na laganoj vatri otopite slatko vrhnje i cokoladu za kuhanje dok ne dobijete glatku smjesu ( ne bi smjela zakipiti ). Ohladite glazuru do mlakog uz cesto mijesanje, a zatim je prelijte po kolacu. Kolac posipajte preostalim grilazom, ohladite do kraja i dekorirajte po zelji.
Posluzivanje
Kolac cuvajte u hladnjaku, ali ga prije posluzivanja ostavite otprilike 30 minuta na sobnoj temperaturi, kako bi krema lagano otpustila. Takodjer preporucujem da kolac napravite barem jedan dan ranije, kako bi kore fino omeksale od kreme.
Ja sam bakin originalan recept prilagodila mal svom ukusu, pa sam umjesto klasicne cokoladne glazure stavljala glazuru sa slatkim vrhnjem, a u kremi smanjila kolicinu maslaca i umjesto njega dodala tuceno satko vrhnje.
PRIJATNO I UZIVAJTE...
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar