ponedjeljak, 9. srpnja 2018.
PRAVA LJEPOTICA MEDJU TORTAMA .... ZOVU JE BELLISIMA
SASTOJCI
Biskvit:
4 bjelanca
4 kasike secera
1 kesica burbon vanilin secera
2 kasike brasna za pecivo
2 kasike mljevenih pecenih badema
Vanila krema
320 g ( 2 case ) kisele pavlake
160 g ( 1 casa ) slatke pavlake
8 g ( 1,5 kasicica ) zelatina u prahu
3 kasike meda
3 kasicice komadice bijele cokolade
10 kapi arome butter vanila Dr Oetker
Fil od sumskg voca
150 g smrznutog sumskog voca
200 ml vode
1 kesica pudinga sa ukusom sumskog voca
4 kasike secera
PRIPREMA
Biskvit
Ukljuciti rernu na 180 stupnjeva.
Bjelancima dodati secer i vanilin secer i umutiti mikserom u cvrst snijeg.
Dodati prosijano brasno i prasak za pecivo i umutiti mikserom.
Zlicom umijesati bademe.
Peci na 180 stepeni 10 minuta u kalupu oblozenom pek papirom. Pece se dok ivice biskvita ne porumene. Ceo biskvit ostaje svetao.
Pecen biskvit dok je jos vruc odvojiti od pek papira, umotati u vlaznu krpu i ostaviti da se hladi.
Biskvit je pecen u kalupu precnika 26 cm. Posto se u toku pecenja precnik biskvita smanji, nakon hladjenja stavljen je u kalup precnika 24 cm u kom je cijela torta pravljena.
Vanila krema
Zelatin preliti sa 5 kasika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Kiselu pavlaku, slatku pavlaku i med izmijesati mikserom.
Nabubreli zelatin otopiti na tihj vatri, dodati 3 kasike smjese od pavlake, mijesati uz zagrijavanje dok se smjesa ne ujednaci i uliti u ostatak smjese od pavlake. Izmijesati mikserom.
Umijesati komadice bijele coklade i aromu vanile.
Premazati preko biskvita i staviti u frizider da se hladi pola sata.
Fil od sumskog voca
Vodu sa secerom zagrejati do kljucanja.
Odmrznuto voce usitniti stapnim mikserom ili u blenderu. Dobije se oko 200 ml kase. Dodati vode da bude ukupno 250 ml.
Prasak za puding dobro izmijesati sa kasom da ne ostanu grudvice od praska i uliti u kljucalu vodu. Nastaviti sa zagrejavanjem na jacoj vatri uz neprestano mijesanje zicom dok se masa ne pocne zgusnjavati, zatim smanjiti vatru i zagrijavati jos 2-3 minute uz neprestano mijesanje.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremeno mijesajuci da se ne uhvati korica na povrsini fila.
Kasiku po kasiku fila stavljati preko kreme od vanile, lagano razmazati i ostaviti u frizideru da se stegne.
Mus od bijele cokolade
Cokoladu otopiti ( ja sam je otopila u mikrovalnoj pecnici ).
Zagrijati slatku pavlaku sa secerom ( da bude vrela a da ne prokljuca ) i dodati joj otopljenu cokoladu. Nastaviti sa zagrijavanjem uz mijesanje dok se ne ujednacena gladna sjajna sirupasta tecnost.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature i dobro umutiti mikserom.
Mus bude skoro tecan pre nanosenja na tortu i hladjenja u frizideru. Hladjenjem u frizideru se stegne, bude mekan kao slag, ali ne rijedak da ce curiti sa torte. Ako se plasite da je prerijedak, nakon mucenja mikserom, stavite ga 15-ak minuta u frizider i ponovo umutite mikserom, pa cete vidjeti kakve je konzistencije.
Premazati preko fila od sumskog voca i ostaviti u frizideru najmanje dva sata.
UZIVATI !
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar