subota, 28. srpnja 2018.

COKOLADNA TORTA SA MALINAMA


SASTOJCI
Čokoladni biskvit (20cm)
95gr čokolade za kuvanje (40% kako mase)
95gr putera
110gr šećera
90gr žumanaca (oko 5 većih ili 6 manjih jaja)
140gr belanaca + 50gr šećera (oko 6 većih ili 7 manjih jaja)
70gr brašna
10gr gustina
15gr gorkog kakao praha

Čokoladni krem
100gr čokolade (minimum 40% kako mase)
150ml slatke pavlake
1/2 kašičice arome vanile
250gr Mascarpone-a
+ 150 gr malina (svežih ili smrznutih)

Fil od malina
250gr malina (svežih ili smrznutih) + voda
3 kašike šećera
30gr gustina
20gr putera

PRIPREMA
Čokoladni krem
Napraviti Ganache krem : Slatku pavlaku zagrevati na tihoj vatri, ne dozvoliti da proključa.
Čokoladu sitno iseckati i preliti je vrelom slatkom pavlakom. Ostaviti da miruje 2-3 minuta, a zatim dobro promešati dok se sva čokolada ne rastopi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u frižideru i krenuti sa pravljenjem biskvita 🙂

Nakon što se Ganache dobro ohladio (u frižideru će se dosta stisnuti, zato je najbolje izvaditi ga iz frižidera 15ak min pre upotrebe) dodati aromu vanile i umutiti mikserom, tek toliko da se dobije lepa penasta i razmaziva krema.

Dodati Mascarpone i sve još jednom dobro umutiti mikserom dok se ne sjedini.
Vratiti u frižider na hlađenje.
Čokoladn biskvit:
Biskvit je takođe iz jedne torte sa malinama. Na žalost, link vam ne mogu postaviti jer sam recept dobila putem e-mail adrese u PDF formatu.
Biskvit pripremiti u periodu dok se Ganache hladi, uštedećete sebi malo vremena 🙂

Čokoladu iseckati.
Puter otopiti na laganoj vatri i preliti preko čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini sa puterom.
Dodati šećer i žumanca (meni je trebalo 6 manjih) i još jednom dobro promešati.

U drugoj posudi penasto umutiti belanca (meni je trebalo 7 manjih) sa prstohvatom soli, a zatim dodati šećer.
Pola ulupanih belanaca pomešati sa čokoladnom smesom, a zatim dodati i ostatak. Lepo i polako sve mešati dok se sve ne sjedini.

Brašno, gustin i kakao promešati, prosejati 2x, dodati smesi i vrlo pažljivo sve promešati.
Smesu izliti u kalup prečnika 20cm i peći na 160-170°C, 35-40min (prilagodite se sopstvenoj rerni).

Nakon pečenja, biskvit dobro ohladiti i preseći ga horizontalno na 3 tanka i jednaka dela.
*Meni se biskvit u toku pečenja malo naduvao, pa sam prvo taj deo otsekla, tj poravnala i tek onda sekla biskvit na 3 dela.

Fil sa malinama
Maline odmrznuti i ispasirati (250gr). Zatim, pomoću cediljke, istisnuti što više soka i odstaniti sitne koštice. Dobićete oko 175ml soka. Ja sam ih pošteno istiskala 🙂
Soku od malina dodati vode, da dobijete ukupno 250ml.
Gustin razmutiti u malo malinovog soka, a ostatak staviti na laganu vatru, dodati šećer i zagrevati do tačke ključanja. Zatim ulivati gustin i kuvati, uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah dodati puter i mešati dok se ne rastopi.

Fil prohladiti 5-10min uz češće mešanje, da se na površini fila ne stvori kožica i sledi filovanje…

Filovanje
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na tanjir odgovarajuće veličine.
1. Biskvit
2. Fil od malina (još dok je mlak)
3.Pa odmah poklopiti drugim biskvitom.
4. Krem (3 dobre kašike odvojite za završno filovanje / ukrašavanje).
5.Rasporedite maline (odmrznute ili sveže).
6.Biskvit.
Tortu stavite na par sati u frižider, nakon toga otkopčajte i skinite obruč, odlepite foliju od stranica torte i ukrasite je po sopstvenoj želji.

NAPOMENA
*Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite Mascarpone ili neki drugi kremati sir namenjen za pravljenje kolača, ne uzimajte nikakvu zamenu tipa Ella sir, Kajmak, ABC i sl. jer definitivno neće biti isti rezultat.
U tom slučaju preporučujem da se skuva 1 kesica pudinga od čokolade u 350ml mleka uz dodatak 50ak grama crne čokolade+šećer, pa kad se sve ohladi pomešati sa oko 100ml umućene slatke pavlake.
*Ili jednostavno napravite Ganache – 350ml slatke pavlake +100/ 150gr čokolade – odlučite sami 🙂
*Ako želite da vam fil od malina bude bogatiji, što svakako preporučujem – drugi put i ja primenjujem, ispasirajte i procedite veću količinu malina (oko 400-450gr), da dobijte 250ml čistog soka.
*Svakako možete koristiti pasirne maline i bez odvajanja koštica, pa ih kao takve skuvajte sa gustinom – odlučite sami.
*Za one u “belom svetu” brašno i gustin zamenite sa 80gr cake flour.

PRIJATNO !!!

Nema komentara:

Objavi komentar