srijeda, 18. srpnja 2018.

DOBOS TORTA


Sastojci:

Kore ( 10 komada) precnika 20 cm
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna
po zelji sitno rendana korica limuna

Krem:
5 jaja
200 gr kristal secera
1 kesica vanilin secera
200 gr cokolade za kuhanje ( 40 % kakao mase)
250 gr pravog putera

Karamel glazura:
200 gr kristal secera
2 kasike svjeze cijedjenog limunovog soka
2 kasike otopljenog putera

Za dekoraciju:
1 kesica cokladnog slag krema (+ mlijeko)

Priprema
Iskreno se nadam da ce ovaj recept pomoci mnogima koji se pribojavaju da naprave ovu tortu. Opsirnost recepta uopste ne predstavlja i njegovu komplikovanost, vec pomoc kd izrade istog.
Bilo da ste pocetnik ili osoba sa poduzim stazom u kuhinji, ubijedjena sam da ce vam uspjeti ukoliko pazljivo budete pratili instrukcije, a za bilo kakve nedoumice i nejasnoce, mozete da ni se obratite.
A sad samo hrabro i zapamtite, NE POSTOJI STVAR KOJU VI NE MOZETE DA URADITE, OSIM AKO NECETE !

Kore:
1.
Na papir za pecenje olovkom iscrtati 2 kruga precnika 20 cm. Ukupno pripremiti vakva 4 papira, a zatim jos 2 posebna papira na kojima cete iscrtati po jedan krug.
Dakle: 4 papira x 2 papira x 1 krug.
2.
Odvojiti bjelanca od zumanca ( za pocetak samo 3 jaja). Bjelanca pjenasto umutiti sa prstohvatom soli, zatim dodavati kasiku po kasiku secera ( 3 kasike) dok bjelanca ne budu cvrsta i sjajna. Zatim smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno zumance ( 3 zumanca).
3.
Brasno ( 3 kasike) direktno prosijati preko umucenih jaja, pa smjesu spatlom vrlo njezno promijesati dok se jaja i brasno ne povezu u lijepu, glatku i jednolicnu smjesu, bez grudvica.
4.
Smjesu rasporediti u 5 krugova, u svaki po tri kasike.
Ovako: Vecu tepsiju (od rerne) okrenite, pouljite i preko zalijepite jedan papir sa iscrtana 2 kruga-raspredite i ravnomjerno razmazite smjesu.
Drugi papir stavite na radnu povrsinu- rasporedite i ravnomjerno razmazite smjesu ( u 2 kruga).
Treci papir neka bude onaj gdje imate samo jedan iscrtan krug, pa na njega takodje rasporedite i ravnomjerno razmazite smjesu ( ja sam ovaj papir stavila na okrenutu okruglu tepsiju).
5.
Rernu zagrijati na 160 stupnjeva. Tepsiju stavite u rernu - budite obazrivi, kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta. Cim dobiju lijepu smedju boju, istog momenta vadite iz rerne.
6.
Papir svucite sa tepsije, pa na tepsiju stavite drugi papir sa vec razmazanom smjesom i ponovite postupak pecenja, nakon ove ture stavite 5, koru da se pece ( okruglu tepsiju).
7.
Zatim, pazljivo skinite papir za pecenje sa svake kore - cepkajte ga, trebalo bi bez problema da se skida. Biskvite slazite jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sledecu turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Krem:
Pisem onako kako mije mama prenijela utiske, jer ona ga je kuhala dok sam ja bila na poslu :)
1.
Cijela jaja i secer umutiti mikserom dok se ne zapjene i ne pobijele. Kuhati na pari nekih 20 ak minuta, mijesajuci konstantno. Krem je gotov kada provucete kasiku kroz krem i vidite dno posude.
2.
Zatim dodajte cokoladu izlomljenu na kockice i mijesajte na pari jos par minuta , mijesajuci konstantno. Krem pokriti prozirnom folijom  i ohladiti.
Krem ce biti gust ali ne i cvrst, neka vas to ne brine, cim ga sjedinite sa puterom, bice savrsen.
3.
Puter sobne temperature umutiti mikserom, pa mal po mal dodavati krem uz neprestano mucenje. Kada se krem i puter lijepo sjedine, krenuti sa filovanjem.
Po mgucnosti koristite pravi puter, jer je ukus znatno drugaciji, a krem je daleko ukusniji.
Ukoliko se odlucite da prvo pravite krem pa tek onda kore, krem niposto ne stavljajte u frizider , jer ce se toliko stisnuti da ga necete moci mazati. Umutite ga sa puterom neposredno pred filovanje.
Filovanje:
Obruc kalupa obloziti folijom sa unutrasnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuce velicine.
1.
Kore rasporediti po radnom stolu ( samo 9 kora, jer ce 10 trebati za karamel preliv) i na svaku rasporediti jednaku kolicinu krema ( 2.5 - 3 kasike).
2.
Na tanjir ( unutar obruca) stavite prvu koru i krem ravnomjerno razmazite, popunjavajuci prostor izmedju krajeva kora i stranice obruca ( jer se kore hladjenjem malo skupe, pa bi u ovom slucaju bilo najbolje koristiti podesavajuci obruc ili ga ne koristiti uopste, ja licno volim da filujem unutar obruca ), pa postupak ponoviti dok ne utrosite sve kore. Zadnja kora ce vam biti tacno u visini kalupa.
3.
Gotovu tortu odlozite u frizider. Nakon par sati hladjenja, skinite obruc, odlijepite foliju, pa povrsinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umucenim cokoladnim slag kremom.

Karamel glazura:
Ovo je meni bi najkomplikovaniji dio.
1.
Secer otopiti na laganoj vatri, do svijetlo smedje boje, pazite da vam ne zagori.Kad se sav secer otopi, serpu sklonite sa vatre, dodajte puter i limunov sok, vratite na ringlu i mijesajte dok se sve ne poveze.
2.
Papir za pecenje, nesto veci od velicine biskvita/ kore, postaviti na tacnu. 10-ti biskvit ( koji smo ostavili sa strane: nadjite sto ljepsi i sto ravniji ), staviti na pek papir i isjeci na 12-16 jednakih komada ( trouglova).
3.
Gotov karamel prelijte preko biskvita i ravnomjerno razmazite.
E sad... Pokusala sam varijantu provlacenja noza kroz puter pa kroz karamel, prateci linije isjeenog biskvita i nije ni uspjelo, karamel mi se otezao - da li sam trebala sacekati jos da se stvrdne,ne znam...
4.
Pa sam uraila ovako : Dok se karamel hladio, ja sam cesto nozem prolazila kroz karamel, prateci linije isjecenog biskvita, sve dok se karamel nije potpuno stisnuo i dok nisam isjekla svaki komad posebno - znaci imala sam 12 karamelizovanih biskvita oblika trougla.
5.
Savjetujem da se karamel pravi par sati neposredno pred dekoraciju, jer sam ga ja pravila prethodni dan, pa je karamel malo omeksao ( mozda se to ne bi desilo da ga nisam drzala cijeli dan na sobnoj temperaturi vec u frizideru ).
PRIJATNO !!!

Nema komentara:

Objavi komentar