četvrtak, 12. srpnja 2018.
BOZICNI KEKSICI ILI DRUGIM RIJECIMA "5 u 1"
S jednim tijestom i ostalim dodatnim sastojcima se dobije velika kolicina keksica, svi odreda su jako ukusni. Spremite ih u metalne kutije za kekse ( ili neke druge posude s poklopcem ) i po potrebi izvadite koliko treba. Mogu dugo trajati.
Sastojci :
600 gr maslaca
1 kg brasna ( tip 405- meko )
400 gr secera
1/2 zlicice soli
4 jaja
100 gr mljevenih ljesnjaka
100 gr mljevenih badema
4 vreceica vanilin secera
4 zlicice cimeta
150 gr Nutelle ili Lino Lade i sl.
100 gr oraha
100 gr marmelade od malina
3 zlicice secera u prahu
1 zumanjak
100 gr tamne coklade za kuhanje ( ili bijele, po zelji )
Priprema
1.
Ovaj recept sam procitala u jednom prospektu i isprobala. Kolicina sastojaka je na prvi pogled zastrasujuca :), ali se dobije jako puno keksica.
Meni su svi odreda uspjeli pa prosljedjujem recept s nekim mojim minimalnim izmjenama.
Pripremite jos 2 lima za pecenje ( one originalne od pecnice ) i prekrijte ih papirom za peenje
2.
Pomijesajte 900 gr brasna, 300 gr secera i sol, dodajte maslac narezan na kocke i prstima izradite. Dodajte jaja i zamijesite glatko tijesto.
Podijelite tijesto na 5 dijelova, u svaki dodajte sastojke koji idu za pojedinacni recept. Zamotajte svaku kuglu tijesta u prozirnu foliju i ostavite oko sat vremena u frizideru. Ugrijte pecnicu na 190 stepeni, ako koristite ventilator na 180 stepeni.
Tijesto tanko razvaljajte, izrezujte keksice kalupima po receptu i pecite 8 - 10 minuta. Keksici ne smiju porumeniti, odnosno ne smiju se prepeci, jer ce otvrdnuti.
Ohladjene ih dovrsavajte po receptu.
3.
Za " Spitzbuben" ili kolutice s mermeladom:
U tijesto dodati 100 gr mljevenih ljesnjaka, kalupom izrezivati kolutice, jednu polovicu ostaviti tako, a drugoj polovici izrezati sredinu manjim kalupom ( meni je za to posluzila casica od rakije i poklopac od ruza za usne :) ). Ispeci ih, premazati mermeladom od malina i spojiti.
Posuti secerom u prahu.
4.
Za zvjezdice od vanilije :
U tijesto dodati 100 gr mljevenih badema, izrezivati zvjezdice i ispeci. Dok su jos tople uvaljati ih u mjesavinu od 6 zlica secera i 3 vrecice vanilin secera.
5.
Za bozicna drvca ili zvjezdice s cimetom:
U tijesto dodati 2 zlicice cimeta i 1 vanilin secer. Izrezivati kalupom bozicna drvca ili bozicne zvjezdice, premazati ih 1 zumanjkom, posipati mjesavinom od 2 zlice secera i 2 zlicice cimeta i ispeci.
6.
Za srca od Nougata :
U tijesto dodati 50 gr Nutelle ili neke druge nougat - kreme i 1-2 zlice brasna. Izrezujte srce i ispecite.
Rastopite tamnu ili bijelu cokoladu ( po ukusu) na pari, stavite je u vrecicu za spricanje s malim otvorom ( za to moze posluziti i cvrsca plasticna vrecica za zamrzavanje, kojoj ste izrezali jako mali otvor na donjem kutu ) i polijevajte linije preko keksa dok se hlade na papiru za pecenje.
Ostavite na limu dok se cokolada ne stvrdne.
7.
Za talire od oraha
U tijesto dodajte 50 gr mljevenih oraha.
Kalupom ili casicom od rakije izrezujte kolutice, ispecite ih i pustite da se ohlade.
U vrecicu za spricanje stavite Nutellu, istisnite po malo na svaki talir i slijepite po 2. ( Ako vise volite, umjesto Nutellom, talire mozete slijepiti i mermeladom od marelice).
Ostatak Nutelle istisnite odozgo na svaki spojeni talir i na to stavite polovicu ili komadic oraha.
Po zelji ih pospite s malo secera u prahu.
8.
Ovo je ispalo od ostatka tijesta.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar