subota, 21. srpnja 2018.

BOZICNA KESTEN TORTA


SASTOJCI:
Za biskvit:
- 225 gr margarina
- 375 gr secera
- 3 zumanca
- 300 gr ostrog brasna
- 1,5 prasak za pecivo
- 3 dcl mlijeka
- 150 gr mljevenih oraha
- 3 bjelanca

Za cokoladni kesten krem:
- 4 cijela jaja
- 250 gr secera u prahu
- 200 gr cokolade za kuhanje
- 250 gr margarina
- 500 gr kesten pirea
- 2 kasike ruma

Za bijeli kesten krem:
- 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 500 ml mlijeka
- 6 kasika secera
- 500 ml slatke pavlake
- 250 gr kesten pirea

PRIPREMA:
Biskvit:
Okrugli kalup precnika 26 cm oblozite papirom za pecenje a stranice malo namazite margarinom. U plasticnoj posudi najprije mutite mikserom omeksali margarin sa secerom i potom dodajte 3 zumanca.
Mutite nekih 15-20 minuta da se secer sto bolje rastopi. Brasno pomijesajte sa praskm za pecivo i dodajte pjenasto umucenom margarinu sa secerom i zumancima, a potom dodajte u smjesu i sada samo lagano sve promijesajte kasikom.
Ulijte smjesu u pleh koji ste prethodno pripremili i pecite biskvit u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva, oko 35-40 minuta. Provjerite cackalicom da li je biskvit pecen. Kada cackalica izadje skroz suva, biskvit je gotov.

Cokoladni kesten krem:
Uzmite dvije serpe, jednu vecu i jednu manju. U vecu sipajte vode do pola a u manjoj izmutite jaja sa secerom u prahu. Vecu serpu sa vodom stavite na sporet da prokljuca i potom stavite na nju manju serpu sa jajima, smanjite vatru na pola, i kuhajte jaja na pari uz lagano mijesanje varjacom.
Krem se kuha oko pola sata, pa kada vidite da pocinje da se zgusnjava, dodajte cokoladu izlomljenu na kockice, dobro izmijesajte da se rastopi i kuhajte jos malo, nekih 5 minuta, dok se krem ne zgusne. Skinite s vatre i prekrijte krem prozirnom folijom da se ne stvori korica, i ostavite ga na hladjenje.

Bijeli kesten krem:
Dok se cokoladni kesten krem hladi, pripremite bijeli kesten krem. Skuhajte puding od slatke pavlake tako sto cete od 500 ml uzeti malo mlijeka i razmutiti u njemu prasak za puding sa secerom, i to ukuhavajte u ostatak mlijeka. Skinite sa vatre kad se zgusne i takodje prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Kada se cokoladni kesten krem ohladio, dodajte mu omeksali margarin i pjenasto izmutite. Dodajte i rum i kesten i pire i sve dobro izmijesajte mikserom. Za bijeli kesten krem, izmutite slatku pavlaku, pa u ohladjeni puding umijesajte 5-6 kasika i izmutite mikserom, dodajte i kesten pire pa promijesajte i na kraju dodajte i preostalu umucenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mijesajuci mikserom na najmanjoj brzini.

Filovanje torte:
Ohladjeni biskvit presijecite na 3 dijela. Pazite kako postupate sa biskvitima da se ne izlome, zato ih pazljivo prenosite.
Na prvi dio nanesite polovinu cokladnog kesten krema, stavite drugi dio biskvita, nanesite i drugu polovinu cokoladnog kesten krema,poklopite sa trecim biskvitom i cijelu tortu premazite bijelim kesten kremom.
Mozete i samo premazati ili premazati sa malo krema a ostatak upotrijebiti za ukrasavanje kao sto sam ja uradila.
Ukrasite po zelji ... Ja sam na kraju sredisnjidio posula sa malo cokolade u prahu.
PRIJATNO !!!



Nema komentara:

Objavi komentar