SASTOJCI
Za kore:
- 3 bjelanjaka
- 75 gr secera
- 75 gr mljevenih badema (ili ljesnjaka)
- 1 zlica (ravna) gorkog kakaa
- 1 zlicica praska za pecivo
- 25 ml ulja
Mousse od narance
- 300 ml soka od jednog limuna i svjezeg soka od narance
- 100 gr secera
- 125 gr maslaca
- 9 zumanjaka
- 125 gr secera
- 1 vrecica vanilije secera
- 400 ml slatkog vrhnja
Ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 gr coklade ( s 50 % kakaa)
- 50 gr maslaca
- posip za ganache
- 2 zlicice korice narance
- oko 75 gr kandirane narance
Priprema
Biskvit
1.
Izlupati cvrsto 3 bjelanjka , postepeno dodavati secer, miksati dok ne dobijete glatki, sjajni snijeg. Pomijesati suhe sastojke, dodati ih u snijeg, dodati i ulje. Sve njezno promijesati okrecuci posudu i vuci kuhacu od sredine prema van dok se sastojci ne spoje.
Pripremiti kalup za torte promjera 26 cm, sipati smjesu, poravnati i staviti peci u pecnicu koju ste ugrijali na 180 stupnjeva. Peci oko 10-12 minuta.
Na isti nacin ispecite jos 2 biskvita.
Mousse od narance
1.
Iscijediti sok od jednog manjeg limuna i narance da dobijete 300 ml soka. Stavite sok sa secerom u posudu u kojoj cete poslije kuhati i kremu ( oko 3 l psuda). Kuhajte sok dok se ne reducira na 200 ml.
2.
Izlupajte zumanjke s preostalim secerom i vanilijom dok ne postane gusta, svijetla krema. Stalno miksajuci dodajte jos vruci, ali ne kipuci reducirani sok od narance.
Prebacite nazad u posudu u kojoj se kuhao sok. Na tihoj vatri uz stalno mijesanje sterilizirati zumanjke dok krema ne postane gusta.
Paznja : zumanjci ne smiju zakuhati jer bi se mogli zgrusati.
3.
Prebaciti zumanjke u cistu posudu za miksanje. Staviti posudu u hladnu vodu i miksati dok se krema ne ohladi na sobnu temperaturu.
Mijesajte maslac dok skroz ne omekani i postane bijel, mora biti jako mekan kad ga budete umiksali u kremu. Uzmite zlicu maslaca, umiksajte ga u kremu. Ponovite postupak sve dok ne potrosite sav maslac. Bitno je da ne dodajete odjednom sav maslac nego zlicu po zlicu i svaku umiksate.
Ohladite kremu.
4.
Slatko vrhnje umiksati u slag. Mozete koristiti i slag fix, ako tako inace radite ( nije naveden u sastojcima).
Dodajte 2-3 zlice slaga u kremu, umijesajte. Dodajte i ostatak i njezno sjedinite ( okrecuci jednom rukom posudu, a drugom s pjenacom njezno ici od sredine prema dolje pa prema rubu i van pa opet prema sredini) s kremom od narance i zumanjaka.
Krema je dosta osjetljiva za izradu pa upozoravam na oznaku pripreme "slozeno".
Ganache
1.
Ugrijte slatko vrhnje u vrelo dodajte nakidanu cokoladu i 25 gr maslaca, sklonite s vatre i mijesajte dok se cokolada ne otopi.
Drugih 25 gr maslaca dodat cete u ganashe za glazuru.
Ako zelite mozete uzeti cokolade s okusom narance, onda ne morate kasnije posipati ganche s kandiranim narancama.
Slaganje torte
1.
Na pladanj stavite prvi biskvit. Premazite ga s trecinom mlakog ganacha. Oko biskvita stavite obruc od torte, koji ste tanko namazali maslacem i obloziti izrezanom trakom papira za pecenje.
Nemojte zatvarati obruc, neka ima malo mjesta izmedju njega i biskvita. Drugi biskvit ostavite sa strane, ali ga isto premazite s trecinom ganache kreme.
Zadnja trecina ganacha ide kao glazura . Poslije ce biti opisano kako.
Po kremi od ckolade koju ste nanijeli na 2 biskvita posipajte malo korice od narance i sitno sjeckane kandirane narance. Mislim da bi se ovo moglo izostaviti kad bi se upotrijebila cokolada s narancom. Ja vise volim sama aromatizirati kremu.
Pustite neka se ganache ohladi na biskvitima prije nego dalje radite.
2.
Kad se cokoladni sloj ohladi, odvadite od kreme od narance par zlica za eventualno mazanje i dekoraciju torte izvana. Ostatak podijelite na 2 dijela. Nanesite na prvi biskvit popunjavajuci i prazninu izmedju biskvita i obruca. Sad stavite i drugi biskvit, nanesite na cokoladni sloj drugi di kreme od narance isto popunite prazni dio izmedju obruca i biskita. Na taj nacin necete morati tortu premazivati izvana, nego samo zagladiti kremu. Stavite i treci biskvit na kojem jos nema gananche. Ohladite tortu.
3.
Kad je torta ohladjena,skinite obruc, zagladite kremu okolo, ako je potrebno popunite neravnine sa kremom od narance i poravnajte. Treci dio gananche kreme malo razmlacite, dodajte 25 grama maslaca i otopite ga. Nanesite ravnomjerno preko biskvita.
Dekorirajte tortu po zelji, ja sam ulupala 100 ml vrhnja za slag i dodala malo kakaa i to koristila za dekoraciju. Posipala sam kandiranim narancama i ribanom koricom od narance.
Posluzivanje
Tortu sam jednom radila i promjera 28 cm. Ako nekome slucajno zatreba veca torta da ne morate preracunavati, ukratko cu opisati. Tada sam upotrijebila za svaki biskvit 4 bjelanjka, 100 grama secera, 100 grama badema, 1 zlicu kakaa i 30 ml ulja. Pravila sam 4 biskvita, s time da sam cokoladni gananche ( 300 ml vhnja, 250 grama coklade) stavljala kao samostalni sloj u sredinu torte, a mousse od narance kao prvi i treci sloj. Kolicinu te kreme nisam mijenjala. Ukoliko zelite raditi sa 4 biskvita, ali promjera 26 cm, nista ne treba mijenjati u sastjcima, samo ispeci jedan biskvit vise i gananche i kremu od narance ostaviti klicinski isto, a gananche staviti u sredinu torte.
Malo jos napravite ganancha jedino za preko torte.
PRIJATNO I UZIVAJTE...
Nema komentara:
Objavi komentar